danas je 16.7.2024

Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

GDPR - Kako izraditi politiku privatnosti

2.11.2023, , Izvor: Verlag Dashöfer

Na većini web stranica možemo vidjeti politiku privatnosti i politiku kolačića različitih sadržaja. Politika privatnosti je obavijest o prikupljanju i obradi osobnih podataka putem web stranice. Koje informacije je nužno pružiti određuje Opća uredba o zaštiti osobnih podataka (GDPR) u dijelu u kojem određuje koje se sve informacije pružaju onda kada se prikupljaju osobni podaci.

 

Bitno je imati na umu da politika privatnosti web stranice nije i politika privatnosti organizacije. To znači da se pružaju informacije samo o prikupljanju i obradi osobnih podataka putem te web stranice i ne pružaju se informacije o prikupljanju i obradi osobnih podataka koje organizacije prikuplja drugim kanalima npr. prilikom zapošljavanja.

 

Naime, onda kada je to moguće, obavijest o prikupljanju i obradi osobnih podataka potrebno je pružiti u trenutku prikupljanja osobnih podataka te u skladu s načelom transparentnosti pružaju se informacije samo o obradi onih podataka koji se i prikupljaju. Gomilanje informacija koje se ne odnose na konkretno prikupljanje podataka smatra se „zamaranje“ ispitanika i odvraćanje od bitnih informacija o konkretnom prikupljaju i obradi čime dolazi do otežanog ostvarivanja transparentnosti, kao jednog od temeljnih načela obrade sukladno Smjernicama o