Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Demokracija, ljudska prava i zaštita osobnih podataka u vrijeme COVID-19 pandemije

22.2.2021, Izvor: Agencija za zaštitu osobnih podataka

Pandemija COVID-19 stavila je pred sve zemlje članice EU dosad neviđene izazove u pogledu demokracije i ljudskih prava, uključujući prava na privatnost i zaštitu podataka.

U nastojanju da suzbiju pandemiju, vlade su morale pribjeći izvanrednim mjerama, uključujući proglašavanje izvanrednog stanja u mnogim slučajevima. Mnoge od mjera uključuju i obradu osobnih podataka pojedinaca (poput imena, adrese, brojeva telefona, podatke u vezi radnog odnosa..) te u velikom broju slučajeva uključuju i obradu posebnih kategorija osobnih podataka (poput podataka vezanih uz zdravlje).

Radi pružanja učinkovite zdravstvene zaštite potrebno je sa posebnom pažnjom pristupati rukovanju sa osobnim podacima u ovom kontekstu, a posebice sa zdravstvenim podacima.

Mjere poduzete u borbi sa virusom COVID-19 koje uključuju obradu osobnih podataka (uključujući zdravstvene podatke) trebale bi biti nužne i proporcionalne a odluke bi se trebale temeljiti na smjernicama i uputama tijela javnog zdravstva i drugih mjerodavnih tijela.

Neke od temeljnih obveza koje voditelji obrade moraju uzeti u obzir prilikom obrade osobnih podataka u okviru njihovog poslovanja, a vodeći se načelima iz Opće uredbe o zaštiti podataka, navodimo u nastavku.

Zakonitost

Postoji niz pravnih temelja za obradu osobnih podataka prema članku 6. Opće uredbe te uvjeti prema članku 9. koji dopuštaju obradu posebnih kategorija osobnih podataka, poput zdravstvenih podataka, a koji mogu biti primjenjivi u kontekstu suzbijanja COVID-19. Ovdje ćemo istaknuti neke od njih.

U okolnostima u kojima voditelji obrade djeluju prema smjernicama ili uputama tijela javnog zdravstva ili drugih mjerodavnih tijela, vjerojatno će članak 9. stavak 2. točka (i) Opće uredbe omogućiti obradu osobnih podataka, uključujući zdravstvene podatke, nakon što se uvedu prikladne zaštitne mjere. Takve zaštitne mjere mogu uključivati ​​ograničenje pristupa podacima kako bi se spriječila zlouporaba, stroga vremenska ograničenja za pohranu podataka i druge mjere poput odgovarajućeg educiranja zaposlenika o pravu na zaštitu osobnih podataka.

Poslodavci također imaju zakonsku obvezu zaštititi svoje zaposlenike prema Zakonu o radu (NN 93/14, 127/17 i 98/19) te Zakonu o zaštiti na radu (NN 71/14, 118/14, 154/14, 94/18 i 96/18). Ova obveza, zajedno s člankom 9. stavkom 2. točkom (b) Opće uredbe, pruža pravni temelj za obradu osobnih podataka, uključujući zdravstvene podatke, ako se to smatra nužnim i proporcionalnim. Svi podaci koji se obrađuju moraju se tretirati na povjerljiv način odnosno komunikacija sa zaposlenicima o mogućoj prisutnosti COVID-19 na radnom mjestu ne bi smjela dovesti do identifikacije pojedinih zaposlenika. Potrebno je osigurati da osobni podaci nisu automatski, bez intervencije pojedinca, dostupni neograničenom broju pojedinaca.

Također je dopušteno obrađivati ​​osobne podatke kako bi se zaštitili životno važni

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: