danas je 2.10.2023

Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

GDPR kod privatnih iznajmljivača soba i apartmana

6.7.2022, , Izvor: Verlag Dashöfer

GDPR je Europska uredba čiji cilj je izjednačiti sve zakone vezane za zaštitu osobnih podataka na cijelom prostoru Europske Unije. Uvođenje uredbe dalo je pojedincima više kontrole nad upravljanjem i dijeljenjem osobnih podataka sa trećim stranama.

Ukratko, za uzimanje osobnih podataka (osim ako nije po zakonskoj osnovi) morate dobiti pisanu privolu. Pravnici preporučuju uzimanje pisane dozvole, jer je usmenu teško dokazati na sudu. Pisana privola može biti i u elektroničkom obliku.

Iznajmljivači rukuju osobnim podacima na dnevnoj bazi. Za potrebe unosa u eVisitor, svaki iznajmljivač mora uzeti osobnu iskaznicu gosta (neki bi je i kopirali, a treći bi je čak i zadržali na neko vrijeme).

Ova prva opcija je dozvoljena. Svaki iznajmljivač ima pravo unijeti podatke sa osobne isprave u eVisitor jer je unos i prijava podataka o gostu zakonska obaveza. Ono što nije dozvoljeno je prekomjerna obrada i zadržavanje podataka.

Osobni podatci gostiju prikupljeni s ciljem njihova upisa u sustav eVisitor mogu se koristiti isključivo u za svrhu za koju su prikupljeni. Bilo kakvo korištenje prikupljenih podataka za druge svrhe ili zadržavanje tih podataka duže nego što je potrebno za ispunjenje svrhe smatra se prekomjernom obradom i nije dopušteno.

To znači da fotokopiranje ili zadržavanje osobnih iskaznica gostiju nije dozvoljeno. Bilo koji oblik prikupljanja osobnih podataka izvan opsega potrebnog za prijavu u eVistor dopušten je samo uz postojanje valjane pravne osnove. Najčešće je to prethodna privola gosta.

Kada je riječ o