danas je 10.12.2023

Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Neovlašteni pristup osobnim podatcima - teleoperaterska mreža

1.3.2022, , Izvor: Verlag Dashöfer

Pitanje:

Poštovani,

kao fizička osoba zaprimio sam e-mail od VIP teleoperatera. Između ostaloga, navodi se da je došlo do neovlaštenog pristupa mojim osobnim podatcima. Citiram njihov dopis: "...nažalost, unatoč naprednim mjerama zaštite i stalnom podizanju razine sigurnosti, dogodio se sigurnosni incident kojim je utvrđen neovlašteni pristup osobnim podacima dijelu A1 korisnika, zbog čega Vam se iskreno ispričavamo.

Računalnom forenzikom utvrđen je neovlašten pristup sljedećim podacima: ime i prezime, adresa, OIB te broj telefona. Nažalost, i Vaši podaci su dio toga. Naglašavamo da informacije o bankovnim karticama i računima nisu kompromitirane jer nisu dostupne u navedenoj bazi podataka. S Vaše strane nije potrebno aktivirati nikakve dodatne mjere zaštite poput promjene lozinki i slično.Iznimno nam je žao zbog nastale situacije i još jednom Vas molimo da uvažite našu ispriku..."

U odnosu na neovlašteni pristup osobnim podatcima, postoji li način da se teleoperater sudski utuži ili je njihova isprika putem e-maila za ovakvo kršenje prava doista dovoljna