Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Objavljivanje privatne snimke poduzeća od strane medija (Portala)

26.8.2021, , Izvor: Verlag Dashöfer

Na temelju prethodne situacije: "Imali smo prometnu nezgodu na parkiralištu tvrtke te je tom prilikom automobil mlagano udario i djelatnicu tvrtke koje se slučajno tu zatekla jer je vozač nije vidio kad se kretao unatrag. Snimke, odnosno slike s video kamera poslodavca koje su tu postavljene radi zaštitie i sigurnosti, već su nakon par dan snimka puštena u medije i nekoliko lokalnih portala.

Gdje slijedi zaključak: "S obzirom da se iz predmetnog upita može zaključiti kako je snimljene materijale u javnost pustio radnik, svakako je potrebno prije svega utvrditi radi li se o radniku kojeg je poslodavac ovlastio da ima pristup videonadzoru (dio poslova koje obavlja za poslodavca) sukladno zakonskim odredbama te mu temeljem tih ovlasti proizlaze i odgovornosti u svezi upravljanja videonadzorom. U tom slučaju radnik je grubo kršio zakonske odredbe, interni pravilnik o videonadzoru te se radi o povredi radnih obveza.
Isto tako, ukoliko je u javnost snimljene materijale pustio radnik koji nije imao ovlasti za upravljanje videonadzorom uz prethodno navedeno kršenje radne obveze dodatno se radi i o neovlaštenom pristupu te krađi imovine poslodavca (snimljenih materijala).
Na kraju, svakako je uputno prije pokretanja bilo kakvog postupka prema radniku, koji je neovlašteno pustio snimku u javnost, dodatno se konzultirati s pravnom službom i provjeriti postoji li pravilnik o radu, što je točno definirano u pravilniku o videonadzoru, pa i u samom ugovoru o radu tog radnika. Odredbe Zakona o zaštiti na radu kojima se uređuje korištenje videonadzora odnose se na obveze i odgovornosti poslodavca, a na kršenje radnih obveza radnika i moguće sankcije primjenjuju se interno doneseni propisi, Zakon o radu te drugi zakoni ovisno o kvalifikaciji djela kojeg je radnik počinio (krađa, iznošenje informacija, neovlašten pristup itd.). Uputno je obratiti se pravnoj službi te policiji koja će i utvrditi činjenice te okarakterizirati postupanje tog radnika i sukladno tome poslodavac dalje može postupati i u pogledu radnih obveza radnika.

Nadovezuje se slijedeće: Nažalost snimka je dospjela u javnost na način da je objavljena na jednom od dva gradskih Portala. Stoji i naslov naše tvrtke te snimke samog fizičkog kontakta auta i djelatnice.Smije li Portal (medij) pustiti u javnost navedenu snimku bez da je zatražio suglasnost tvrtke i oštećenice? Je li portal smije objavljivati snimke s privatnog vlasništva tvrtke neovisno tko im je dostavio snimku?S obzirom na kompleksnost same situacije i činjenice da je u događaj uključeno više strana u nastavku ćemo dati kratki uvid u problematiku i smjernice za postupanje kod sličnih situacija. Napominjemo i kako navedeni dodatni upit odnosno relacija “tvrtka - Portal (mediji)” je izvan sfere prava i obveza koja proizlaze iz radnog odnosa, odnosno tu se radi o eventualnim elementima za privatne

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: