danas je 16.7.2024

Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Obrada osobnih podataka putem kolačića

1.2.2024, , Izvor: Verlag Dashöfer

 

Kolačići (cookies) su male datoteke koje Internet preglednik pohranjuje na računalo, mobilni uređaj ili neki drugi uređaj kojim je korisnik posjetio neku web stranicu. Pohranjuje ih po „nalogu“ te web stranice za njezine daljnje potrebe, a koje mogu biti različite ovisno o namjeni kolačića. Tako npr. kolačići mogu prikupljati podatak koji je jezik korisnik odabrao za prikaz stranica kod višejezičnih mjesta, slijed posjećenih stranica kako bi korisnika mogao istim slijedom vraćati na stranice unatrag, popis artikala koje je korisnik ubacio u košaricu u internet trgovini, do npr. IP adrese korisnika, korisničkog imena i lozinke korisnika, adrese elektroničke pošte, geolokacije korisnika, koristi li računalo ili mobilni uređaj, koje sve stranice nekog web mjesta je posjećivao i slično.

Kolačići se dijele prema trajanju, izvoru i funkciji. Naime, prema trajanju kolačići mogu biti stalni (spremljeni) i privremeni (kolačići sesije). Prema izvoru kolačići mogu biti kolačići prve strane i kolačići treće strane, dok prema funkciji kolačići mogu biti tehnički/neophodni, funkcionalni, statistički i marketinški (kolačići koji prikupljaju informacije o navikama i ponašanju korisnika na web mjestu u cilju objave personaliziranih oglasa).

Korištenje kolačića na razini Europske unije regulirano je Direktivom 2002/58/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 12. srpnja 2002. o obradi osobnih podataka i zaštiti privatnosti u području elektroničkih komunikacija (Direktiva o privatnosti i elektroničkim komunikacijama), odnosno revidirane Direktivom 2009/136/EZ Europskog parlamenta i Vijeća od 25. studenoga 2009. o