danas je 25.6.2024

Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Pravni temelj za prikupljanje te svrha obrade osobnih podataka koji se unose u sustav eVisitor

16.5.2022, , Izvor: Verlag Dashöfer

Još uvijek ne tako davne 2018. godine, započela je primjena Opće Uredbe o zaštiti podataka (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. godine, a koja je označila novi pristup problematici zaštite osobnih podataka gdje formalno ispunjavanje određenih zakonskih uvjeta više nije dovoljno. Odredbe Opće uredbe i ostalih primjenjivih propisa treba shvatiti kao potrebu za uvođenjem stalnog procesa kontrole i zaštite u postupcima prikupljanja, obrade i korištenja osobnih podataka kako bi osigurali zakonitu, poštenu i transparentnu obradu.

Uslužni sektor u koji spadaju i privatni iznajmljivači soba i apartmana te ostali ugostiteljski objekti, kroz svoje poslovanje zaprimaju velike količine osobnih podataka gostiju i turista te su stoga jedan od najrizičnijih sektora kada je riječ o krađama i gubitku istih. Osobni podaci podrazumijevaju ime i prezime, OIB, e-mail adresu, adresu stanovanja, kontakt telefon, fotografiju, kartične podatke, podatke o obrazovanju i stručnoj spremi kao i mnoge druge osobne podatke.

Sustav eVisitor u Hrvatskoj je u punoj primjeni od 2016. godine te je ispunio sva očekivanja jedinstvenog i središnjeg mjesta prijave i odjave turista, odnosno za obračun i kontrolu naplate turističke pristojbe. Sustav eVisitor inovativna je platforma koja je za korisnike besplatna, maksimalno pojednostavljena i dostupna s bilo koje lokacije koja ima pristup internetu, čime su znatno olakšani svi procesi koje sustav nudi. Svakako valja naglasiti i segment praćenja turističkog prometa, pa je tako danas, zahvaljujući sustavu, u gotovo realnom vremenu moguće pratiti turističke tijekove po različitim parametrima, čime se dobiva vrlo detaljan uvid u različite strukture turističkog prometa.

 

Osnovne funkcionalnosti eVisitora su: 

  • Prijava i odjava gostiju - iznajmljivači mogu bilo kada samostalno prijavljivati i