danas je 16.7.2024

Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Službenik za zaštitu osobnih podataka

12.5.2023, , Izvor: Verlag Dashöfer

Pitanje:

Dobili smo od strane AZOP-a Upitnik o imenovanju u položaju službenika za zaštitu osobnih podataka kojeg moramo ispunjenog dostaviti na njihovu adresu. Nameće nam se pitanje je li kojim od propisa koji uređuje ovo područje navedeno da službenik za zaštitu mora imati pomoćnika, budući je naša tvrtka od 400 radnika? Uz to je kao podpitanje navedeno i je li Poslodavac kao organizacija( voditelj obrade).

Također, AZOP je u svom upitniku je li orgabizacija (voditelj obrade, poslodavac) dodijelio proračun službeniku za zaštitu podataka?

Je li bi ovo značilo da ako je službenik imenovan iz reda zaposlenika tvrtke da ima pravo i na novčanu naknadu (budući je to samo dio posla uz redovan koji svakodnevnio obavlja) ili proračun službeniku u neku drugu svrhu i za što je smije koristiti?

Odgovor:

Na pitanje je li poslodavac kao organizacija Voditelj obrade, najlakše je odgovoriti tako da se u obzir uzme obrada osobnih podataka, odnosno činjenica da voditelj obrade utvrđuje svrhe za koje se, te načine na koje se obrađuju osobni podaci. Stoga, ako vaše društvo/organizacija odlučuje o tome „zašto” i „kako” osobni podaci trebaju biti obrađivani, ono je voditelj obrade.

Voditelj obrade je, kolokvijalnim i razumljivijim jezikom bez kopiranja GDPR termina, strana koja određuje svrhe i načine obrade osobnih podataka. U pravilu su Voditelji obrade